The architecture of constructivism: the creative transformation of aesthetic codes and narratives - Piskunova, Larisa; Starostova, Liudmila; Yankov, Igor (Creativity Studies, 2018)
The architecture of constructivism (functionalism) has a kind of symbolic meaning associated with the modernist project. The authors conducted a study of the architectural avant-garde of Sverdlovsk, Russia which showed that the weak perception of the historical and cultural importance of constructivist buildings and complexes is associated not only with the lack of the people awareness, but also with the underestimation of their aesthetic value. Meanwhile, the study of space-planning solutions for specific architectural projects reveals really conceptual aesthetics of the buildings. In addition, the study of the social history of constructivist architectural complexes, conducted by the authors, helped us to identify and articulate their cultural and historical significance and to highlight in a creative way the visual perception of these architectural reference markers in the space of the city. The authors also rely on their own experience of the exhibition, publication and sightseeing activities. The analysis of this experience allows the authors to draw some conclusions about the practice of developing and shifting the visual perception of constructivist monuments by the people. The originality of the presented approach to the study of architecture is an appeal to the social history of architecture which helps to enhance its aesthetic value. Article in English. Konstruktyvizmo architektūra: estetinių kodų ir naratyvų kūrybinė transformacija Santrauka Konstruktyvizmo (funkcionalizmo) architektūrai būdingos simbolinės reikšmės skiriamasis požymis, siejamas su modernistiniu projektu. Straipsnio autoriai atliko Sverdlovsko (Rusija) architektūrinio avangardo tyrimą, kuris parodė, kad silpnas konstruktyvistinių pastatų ir kompleksų istorinės ir kultūrinės svarbos suvokimas siejamas ne tik su žmonių sąmoningumo ir kūrybiškumo stoka, bet ir su nepakankamu jų estetinės vertės sureikšminimu. Specifiniams architektūriniams projektams skirtų erdvės planavimo sprendimų tyrimas atskleidžia tikrąją konceptualiąją pastatų estetiką. Be to, konstruktyvistinių architektūrinių kompleksų socialinės istorijos tyrimas, atliktas straipsnio autorių, padėjo nustatyti ir artikuliuoti jų kultūrinę ir istorinę reikšmę bei kūrybiškai išryškinti šių architektūrinių nuorodų žymeklių vizualinį suvokimą miesto erdvėje. Autoriai taip pat remiasi savo pačių parodų ir publikacijų rengimo bei ekskursine patirtimi. Šios patirties analizė autoriams leidžia prieiti prie tam tikrų išvadų, kaip žmonės vizualiai suvokia konstruktyvistinių monumentų raidos ir kaitos praktiką. Straipsnyje pristatomo požiūrio į architektūros tyrimą originalumą sudaro rėmimasis socialine architektūros istorija, padedančia padidinti estetinę jos vertę. Reikšminiai žodžiai: estetinis kodas, avangardo architektūra, miestas, konstruktyvizmas, naratyvas, socialinė patirtis.