Crossings for animals – an effective method of wild fauna conservation - Beben, Damian (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2018)
The paper characterizes the problem of preservation of wildlife animals in connection with extension of transportation road systems. The constantly evolving transportation infrastructure in Europe, especially in its Midwestern part, on one hand connects, making it easier for people to travel and ship goods, but on the other hand it irreversibly divides and leaves a painful impress on virgin natural areas (fragmentation of the environment). The paper briefly presents the European Ecological Network Nature 2000 as the European Union program concerning the environmental protection. It enumerates possible types of animal crossings together with their characteristics. Some examples of underpasses, overpasses and crossings on the road surface are also presented. It also presents specificity and phases of designing engineering structures of this type, as well as the most common design errors and their influence over the use of such structures by animals. Finally the soil-steel bridge structures made from corrugated plates are characterized in their function as crossings for animals. The conclusion mentions complexity of the problem of animal crossing construction, which can be of use to designers and constructors of this type of engineering structures. Article in English. Gyvūnų perėjos – efektyvus faunos apsaugos metodas Santrauka. Straipsnyje apžvelgtos laukinės gyvūnijos išsaugojimo problemos, susijusios su besiplečiančiu transporto tinklu. Nuolat besivystanti transporto infrastruktūra Europoje, ypač Vidurio vakaruose, viena vertus, jungia ir palengvina žmonių mobilumą,sukuria jungtį su uostais, tačiau, kita vertus, daro didelę žalą natūraliai aplinkai (aplinkos fragmentacija). Straipsnyje trumpai pristatoma Europos ekologinio tinklo , Natura 2000“ ES programa, skirta aplinkos apsaugai. Išvardyti galimi gyvūnų perėjų tipai su jiems būdingomis charakteristikomis. Pateikiami požeminių, virš kelio ir perėjų per patį kelią pavyzdžiai. Straipsnyje taip pat apžvelgiama inžinerinių struktūrų projektavimo specifika ir fazės, aptariamos dažniausiai pasitaikančios projektavimo klaidos ir jų įtaka gyvūnams. Galiausiai apibūdinamas dirvos ir plieninių tiltų struktūros, pagamintos iš gofruotų plokštelių, naudojimas gyvūnų perėjoms. Išvadose aptariamas gyvūnų perėjų konstrukcijų problemų kompleksiškumas, į kurį turėtų atkreipti dėmesį gyvūnų perėjas konstruojantys inžinieriai ir dizaineriai. Reikšminiai žodžiai: gyvūnų perėjos, kelias, susidūrimai, gyvūnų apsauga, programa , Natura 2000“ Переход для животных – эффективный метод охраны фауны Резюме. Анализируются проблемы охраны диких животных в связи с расширяющейся транспортной сетью. Постоянно развивающаяся транспортная инфраструктура в Европе, особенно на западе центральной части Европы, с одной стороны, объединяет людей, облегчает их мобильность, открывает доступ к портам, с другой – наносит непоправимый вред натуральной природе. В статье вкратце представлена программа Европейской экологической сети – Natura 2000, касающаяся охраны окружающей среды. Перечислены возможные типы переходов для животных с их типичными характеристиками. Представлены примеры подземных переходов, переходов над дорогой и по самой дороге. Проанализирована специфика и фазы проектирования инженерных структур, а также часто совершаемых ошибок при проектировании и их влияние на животных. Охарактеризовано применение для переходов животных почвенностальных структур мостов из гофрированных пластин. Проанализирована комплексность проблем, касающихся конструкций для переходов животных, на которые следует обратить внимание инженерам и дизайнерам при конструировании переходов для животных. Ключевые слова: переходы для животных, дорога, столкновения, охрана животных, программа Natura 2000