Assessing bottom sediment contamination with heavy metals in the Klaipėda port semi-closed bays - Galkus, Arūnas; Stakėnienė, Rimutė; Jokšas, Kęstutis; Lagunavičienė, Lina (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2012)
The present paper reports the results obtained by investigation of surface bottom sediment contamination with Cu, Zn, Ni, Pb, Cr, Cd, Hg in three largest semi-closed bays of Klaipėda Port in 2008 and 2009. The concentrations of heavy metals and organic carbon same as the percentages of 6 granular fractions were determined at 41 stations. The contamination level was established by calculating the Nemerov’s pollution index. The major factors responsible for sediment contamination with heavy metals and distribution patterns of discrete pollutants and different pollution areas were determined. By comparison of the obtained results with the results of 1998, the changes of sediment contamination with heavy metals in the last ten years were evaluated. It was determined that bottom sediments not contaminated with heavy metals are dominant in the semi-closed bays of Klaipėda port. Heavy contamination with nickel, and moderate contamination with zinc and copper only occur in small areas. Article in English. Klaipėdos uosto pusiau uždarų įlankų dugno nuosėdų užterštumo sunkiaisiais metalais vertinimas Santrauka. Nagrinėjami trijų didžiausių Klaipėdos uosto pusiau uždarų įlankų paviršinių dugno nuosėdų užterštumo sunkiaisiais metalais 2008–2009 m. ypatumai. Tyrimų tikslas – įvertinti nuosėdų užterštumo sunkiaisiais metalais Cu, Zn, Ni, Pb, Cr, Cd, Hg lygį ir nustatyti taršos tendencijas. Tikslui įgyvendinti 41 stotyje nustatytos metalų ir organinės anglies koncentracijos bei nuosėdų šešių granulinių frakcijų procentiniai kiekiai. Užterštumo lygiui nustatyti apskaičiuotas Nemerovo užterštumo indeksas, atlikta jo reikšmių erdvinio pasiskirstymo analizė. Nustatyti svarbiausi nuosėdų užterštumą sunkiaisiais metalais lemiantys veiksniai, skirtingo užterštumo nuosėdų arealų ir įvairių taršos elementų pasiskirstymo ypatumai. Gautus rezultatus palyginus su analogiškais 1998 m. tyrimų rezultatais, įvertinti nuosėdų užterštumo sunkiaisiais metalais pokyčiai per dešimtmetį. Įrodyta, kad Klaipėdos uosto pusiau uždarose įlankose vyrauja sunkiaisiais metalais neužterštos dugno nuosėdos. Tik nedideliuose arealuose yra dugno nuosėdų, labai užterštų nikeliu, vidutiniškai užterštų cinku ir variu. Reikšminiai žodžiai: dugno nuosėdos, užterštumas, sunkieji metalai, Klaipėdos uostas, dumblas, smėlis