Visual landscape character of oriental spruce (Picea orientalis (L.) Link.) mountain forests in Turkey - Eroglu, Engin; Acar, Cengiz (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2011)
Oriental Spruce forests in Turkey have gained greater importance in forest management in recent years. Oriental Spruce is one of the most important species distributed in the north-eastern Black Sea Region of Turkey and Caucasia as a colchic element. It forms the main structure of the “forest landscape”, affecting the landscape character of the region’s mountains regarding with its distributions and land use. In this proceeding, the visual landscape character of Oriental Spruce mountain forests was tried to be determined in selected areas of the north-eastern Black Sea Region of Turkey. In this study, in order to determine visual character of mountain forest and assess the process of forest functional planning or landscape planning, some landscape areas were categorized by some criteria such as plant species composition, variety, colour, mass-void, edge, geomorphologic units, rocky, roadside, etc. in forest panoramas of the region. Conducting a participated approach to determine landscape character of forests and using slide show, the preferences were determined by semantic factors (naturalness, variety-complexity, unity, fascination, vividness, meaningfulness). As a result, the landscape character types of mountain forests were discussed, that is integrated to forest or landscape management regarding sustainability of forest visual resources as well as ecological and silvicultural characteristics. Article in English. Turkijos kalnų, kuriuose auga kaukazinių eglių (Picea orientalis (L.) Link.) miškai, vizualusis kraštovaizdžio apibūdinimas Santrauka. Turkijos miškininkystėje pastaraisiais metais tampa reikšmingesni šalies kalnuose augantys kaukazinių eglių miškai. Kaukazinės eglės yra viena iš svarbiausių medžių rūšių, paplitusių Juodosios jūros šiaurės rytų regione, Turkijoje ir Kaukaze. Jos sudaro pagrindinę „miško kraštovaizdžio“ struktūrą, turinčią įtakos regioninių kalnų kraštovaizdžio savybėms. Straipsnyje bandoma aptarti vizualiąsias kaukazinių eglių miškų kraštovaizdžio savybes pasirinktame šiaurės rytų Juodosios jūros regione, Turkijoje. Studijos metu regiono miškų kraštovaizdžio panoramos buvo suskirstytos pagal tam tikrus kriterijus, pavyzdžiui, pagal augalų rūšių sudėtį, veisles, spalvas, masines tuštumas, kraštus, geomorfologinius vienetus, uolotumą, kelius ir kt. Taip skirstant siekta identifikuoti kalnų miškų vizualiąsias savybes ir įvertinti miškų funkcinius planus ar kraštovaizdžio planavimo procesą. Miškų kraštovaizdžio savybės buvo vertinamos tiesiogiai bei iš skaidrių, pirmumas apibrėžtas reikšminiais faktoriais, kaip antai: natūralumas, įvairovė, kompleksiškumas, vienovė, patrauklumas, išraiškingumas, prasmingumas. Aptarti būdingieji kalnų miškų kraštovaizdžio tipai, kurie gali būti taikomi tvarkant miškus ar kraštovaizdį tvarumo principu, išsaugant vizualiuosius miškų išteklius ir ekologines bei miškininkystei svarbias charakteristikas. Reikšminiai žodžiai: vizualusis kraštovaizdžio apibūdinimas, miško planavimas ir valdymas, kaukazinės eglės, Turkija. Визуальный пейзажный характер восточной ели (Picea orientalis (L.) Link.) в горных лесах Турции Резюме. Горным лесам восточной ели (Picea orientalis (L.) Link.) в Турции в последние годы уделяется особое внимание. Восточная ель – одна из наиболее важных разновидностей, распространенных в северовосточном черноморскомрегионе Турции и Кавказа как колхидский элемент. Ели формируют главную структуру лесного пейзажа, оказывающую воздействие на пейзажный характер гор области изза ее распределения и землепользования.В статье предпринята попытка рассмотреть визуальные свойства ландшафта горных лесов восточной ели в выбранном северовосточном черноморском регионе Турции. Во время наших исследований панорама лесноголандшафта региона была поделена на основании определенных критериев, например, по составу видов, сортов,цвета растений, массовых пустот, краев, геоморфологических единиц, горных пород, дорог и др. Такое делениебыло предпринято для идентифицирования визуальных свойств горных лесов и оценки функциональных плановлесов или процесса планирования ландшафта. Свойства лесного ландшафта оценивались непосредственно или жес использованием снимков. Преимущество отводилось таким ключевым факторам, как естественность, разнообразие, комплексность, единство, привлекательность, выразительность, значимость. В результате были выделеныхарактерные типы ландшафта горных лесов, которые могут применяться для целенаправленного ухода за лесамиили ландшафтом, сохраняя при этом визуальные ресурсы лесов, а также важные в экологическом и лесоводческом отношении характеристики. Ключевые слова: визуальный пейзажный характер, лесное планирование и управление, восточная ель, Турция.