Žvyrkelių dulkėtumo mažinimo tirpalu “Safecote” ir jo mišiniu su CaCl2 eksperimentiniai tyrimai - Bradulienė, Jolita; Vasarevičius, Saulius (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2010)
Unpaved gravel road dustiness causes a number of disadvantages both to vehicle drivers and to all those located in an unpaved road area. The “Safecote” solution and CaCl2 were chosen for an experimental road dustiness reduction. Experimental studies were carried out in the summer of 2007 and 2008. Four sections of an unpaved gravel road were selected, each 5 m long at 5 m intervals from one another. The selected sections were treated with various concentrations of “Safecote” solution (of summer 2007), and its mixtures with CaCl2(of summer 2008); also, one section was untreated for control sampling. The dust concentrations were measured in all the sections and the weather conditions were registered during measurings. Dependence of particulate matter concentrations (mg/m3) on vehicle speed and the distance from unpaved road was examined. The rainfall had no effect during the experiment because the road sections were covered with PVC membrane after each measurement. PVC membrane helps to keep relevant measuring results during a long dry season. Article in Lithuanian. Experimental investigation into reduction of gravel road dustiness using “Safecote” solution and its mixture with CACL2 Santrauka. Žvyrkelių dulkėtumas sukelia nemažai nepatogumų ir transporto priemonių vairuotojams, ir visiems, esantiems netoli žvyrkelio aplinkos zonos. Nuo kelio kylančių dulkių kiekiui bent kiek sumažinti buvo pasirinktas tirpalas “Safecote” ir CaCl2. Eksperimentiniai tyrimai atlikti 2007 ir 2008 metu vasarą. Tyrimams pasirinktos keturios 5 m žvyrkelio atkarpos, tarp kurių buvo 5 m tarpas. Pasirinktos atkarpos apdorotos įvairios koncentracijos tirpalu “Safecote” (pirmąją vasarą – 2007 m.) ir jo mišiniais su CaCl2 (antraja vasara ‐ 2008 m.), o viena atkarpa palikta neapdorota (kontrolinis ruožas). Visose atkarpose matuota dulkėtumas bei oro salygas matavimo metu nusakantys parametrai. Nagrinėta kietųjų dalelių koncentracijos (mg/m3) priklausomybė nuo automobilio greičio bei atstumo nuo važiuojamosios kelio dalies. Eksperimento metu kritulių kiekis įtakos neturėjo, atkarpos buvo uždengtos plėvele, kuri prieš matavimus būdavo nudengiama, o po jų vėl uždengiama. Plėvelė naudota tam, kad tyrimų rezultatai būtų aktualūs ilgo sausojo sezono metu. Экспериментальные исследования уменьшения пыльностигравийных дорог раствором „safecote“ и его смесью с CACL2 Reikšminiai žodžiai: dulkėtumo mažinimas, tirpalas „Safecote“, CaCl2, tirpalo koncentracijos, eksperimentiniai tyrimai. Резюме. Пыль гравийных дорог служит причиной многих проблем, возникающих как для водителей транспортных средств, так и для окружающей среды, расположеннoй в непосредственной близости от гравийных дорог. Для экспериментального уменьшения дорожной пыли были выбраны раствор „Safecote“ и CaCl2. Экспериментальные исследования проводились в летний период 2007 и 2008 гг. Были отобраны четыре сектора грунтовой дороги, каждые 5 метров в 5-метровом интервале. На отдельных секторах был разбрызган раствор „Safecote“ в разных концентрациях (летом 2007 г.), а также в смеси с CaCl2 (летом 2008 г.). Один сектор не был опрыскан для пробоотбора. Концентрация дорожной пыли была измерена во всех секторах, а также зарегистрированы погодные условия во время измерения. Изучена зависимость концентраций твердых частиц (мг/м3 ) от скорости движения автомобиля и расстояния от дороги. Во время эксперимента секторы были покрыты пленкой и таким образом защищены от осадков. До измерений и после них пленка находилась на экспериментальных рубежах. Пленка была использована для сохранения четкости результатов исследования во время долгосрочного сухого сезона. Ключевые слова: уменьшение пыльности, раствор „Safecote“, CaCl2, концентрация раствора, экспериментальные исследования. First Publish Online: 27 Jun 2011