The role of long‐term landscape photography as a tool in dune management - Millington, Jennifer A.; Booth, Colin A.; Fullen, Michael A.; Moore, Glenis M.; Trueman, Ian C.; Worsley, Annie T.; Richardson, Nigel; Baltrėnaitė, Edita (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2009)
Attitudes to maintaining dune diversity are changing under the realization that existing dune stabilization techniques are fixing dune landscapes, causing ‘coastal squeeze’ and loss of habitat as shorelines retreat. Instead, it is recommended that a natural, dynamic, migrating dune system is much more appropriate and that blown, unstable sands are encouraged to act as mobile coastal defence barriers. Lack of appropriate monitoring techniques has limited progress in understanding the role of sediment dynamics in dune environments over long timescales. Therefore, this paper outlines the role of straightforward and inexpensive photography, from fixed points and angles, as a useful approach to long‐term, decadal monitoring of the evolution and migration of dynamic dune landforms. The case study, on the Morfa Dyffryn dunes, Gwynedd, mid‐Wales, United Kingdom (National Grid Reference SH563240), identified particularly dynamic mobile fo‐redunes, with cyclical morphological development, paralleling to an overall landward recession. A cyclical trend of sand encroachment, followed by stabilization with growing vegetation, is documented for semi‐fixed dune pastures, while the hind dunes remained stable. A general relationship between foredune morphology and erosion/accretion processes was established, offering the prospect of predicting future dune morphological changes in other dune systems, if increased blown sand activity is encouraged as a management technique. Ilgalaikis kraštovaizdžio fotografavimas kaip priemonė numatant kopų valdymą Santrauka. Požiūris išlaikyti kopų įvairovę kinta, suvokiant, kad esamos kopų stabilizavimo priemonės, formuojant kopų kraštovaizdį, nepadeda išvengti pajūrio ruožo susiaurėjimo ir arealo praradimo atsitraukiant kranto linijai. Kita vertus, rekomenduojama išsaugoti natūralią dinamišką ir migruojančią kopų sistemą, kad nupustomi labilūs smėliai atliktų mobilių kranto apsaugos barjerų funkciją. Dėl tinkamų monitoringo priemonių trūkumo sulėtėjo patirties apie ilgalaikę nuosėdų dinamiką kopų aplinkoje kaupimas. Darbe aprašomas tiesioginis ir didelių išlaidų nereikalaujantis fotografijos metodas, kuris galėtų būti taikomas minėtoms problemoms spręsti. Metodas pagrįstas fotografavimu fiksuotuose taškuose ir tomis pačiomis kryptimis. Tai gali būti naudingas būdas ilgalaikiam monitoringui – stebėti dinaminių kopų sausumos darinių migraciją dešimtmečius. Tiriamoji vieta – Morfa Dyffryn kopos, Gwynedd, Velso vidurinėje dalyje Jungtinėje Karalystėje (nacionalinėje koordinačių sistemoje SH563240). Tai ypač dinamiškos priešakinės kopos. Joms būdinga cikliška morfologinė raida, prilygstanti bendrajam atsitraukimui iš sausumo pusės. Cikliška smėlio įsibrovimo tendencija, po kurio vyksta augalijos stabilizavimasis, būdinga pusiau sutvirtintoms kopoms, kai užnugarinės kopos lieka stabilios. Darbe nustatytos bendros sąsajos tarp priešakinių kopų morfologijos ir erozijos/akrecijos procesų, siūlomas morfologinių pokyčių numatymo būdas, kuris galėtų tapti valdymo priemone ir kitose kopų sistemose, kur smėlis ypač pustomas. Reikšminiai žodžiai: pakrantės kopų valdymas, fotografinė apžvalga, erozijos/akrecijos procesai, pedogeninis vystymas, pakrantės kitimas. Многолетнее фотографирование ландшафта как способ слежения за дюнами Резюме. Мнение о том, как сохранить разнообразие дюн, меняется, если принять во внимание, что существующие способы стабилизации дюн формируют ландшафт с дюнами, „сжимают“ приморье и теряют ареал из-за отступления линии берега. С другой стороны, рекомендуется сохранить естественную, динамичную и мигрирующую систему, чтобы сдуваемые, подвижные пески служили мобильными барьерами для защиты берега. Из-за нехватки соответствующих средств мониторинга замедлилось получение сведений о многолетней динамике отложений в среде дюн. С целью восполнить пробел в статье описывается не требующий больших затрат метод фотографирования. Он основан на фотографировании в фиксированных точках и в тех же направлениях и может стать полезным способом осуществления многолетнего мониторинга миграции динамичных дюн. Исследования проводились в динамичных передних дюнах Morfa Dyffryn, Gwynedd, в средней части Уэльса в Англии (в Национальной системе координат SH563240). Для них характерно цикличное морфологическое развитие, соответствующее общему отступлению со стороны суши. Цикличная тенденция наступления песка, после чего стабилизируется растительность, характерна для отчасти укрепленных дюн в том случае, если задние дюны остаются стабильными. Установлена связь между процессами морфологии передних дюн и эрозии/аккреции, предложен способ предвидения морфологических изменений в качестве средства управления процессом и в других системах дюн, в которых усилилась деятельность подвижного песка. Ключевые слова: управление процессами, происходящими в прибрежных дюнах, фотографический обзор, процессы эрозии/аккреции, педогенное развитие, изменение берегов. First Published Online: 14 Oct 2010