Status of environmental protection as a source of finance for regional economic development: Measurement of environmental and regional policy with the fisher function - Paiders, Juris (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2008)
The present paper analyses spatial distribution of EU financial support for territories, where environmental protection is of high importance, and tests the measuring method based on the t‐statistic of sign frequency in order to apply the R. Fisher function’s arcsin transformation. The measuring of EU fund distribution is based on the analysis of sign frequency in sample groups with sign frequency in all the municipalities of Latvia. There are 530 municipalities in Latvia, and in 100 of them environmental protection is of high importance. The author has concluded that Latvian municipalities with high environmental protection levels have significantly higher possibilities to obtain EU funds for environmental improvement. A compact group of municipalities with high environmental protection levels have higher and significantly higher possibilities to obtain EU funding for environmental improvement and local business development support. Participation in environmental protection projects did not worsen the economic development scenario. Aplinkos apsaugos padėtis kaip finansinis išteklius regioninei ekonominei plėtrai: matavimai, susiję su aplinkos ir regionine politika naudojant Fischer funkciją Santrauka. Analizuojama Europos Sąjungos finansinės paramos teritorijoms, kuriose aplinkos apsaugai teikiama daug dėmesio, erdvinis pasiskirstymas ir tikrinamas matavimo metodas, kurio pagrindas yra reikšmių santykinio dažnio t-statistika, siekiant pritaikyti R. Fisher funkcijos arcsin transformaciją. ES lėšų pasiskirstymo matavimai remiasi reikšmių santykinio dažnio tiriamose grupėse su reikšmių santykiniu dažniu visose Latvijos savivaldybėse analize. Latvijoje iš viso yra 530 savivaldybių, o iš jų 100 savivaldybių aplinkos apsaugai teikiama daug dėmesio. Autorius padarė išvadą, kad Latvijos savivaldybės, kuriose yra aukštas aplinkos apsaugos lygis, turi reikšmingai didesnių galimybių gauti ES fondų paramą aplinkai gerinti. Šiose savivaldybėse kompaktinės grupės turi didesnių ir reikšmingesnių galimybių gauti ES lėšų paramą aplinkai gerinti ir vietiniam verslui plėtoti. Dalyvavimas aplinkos apsaugos projektuose nepablogino ekonominės plėtros scenarijaus. Reikšminiai žodžiai: regioninė politika, erdvinis pasiskirstymas, reikšmių santykinio dažnio t-statistika, aplinkos apsauga, ES struktūriniai fondai. Природоохранный статус как финансовый источник регионального развития: оценка природоохранной и региональной политики с применением функции Фишера Резюме. Проводится анализ пространственного распределения структурных фондов Евросоюза (ЕС) для территорий с высокой значимостью природоохранного статуса и проверяется метод, основанный на т-статистике относительной частоты и применении арксинусной трансформации функции Рональда Фишера. Оценка распределения фондов ЕС основывается на анализе относительной частоты в выборке по сравнению с относительной частотой в Латвии. Из 530 самоуправлений Латвии в 100 из них природоохранные участки занимают значительную часть территории. Автор делает вывод о том, что самоуправления с высокой значимостью природоохранного статуса имеют статистически значимо большие возможности в получении фондов ЕС для природоохранных целей. Компактные группы самоуправлениий с высокой значимостью природоохранного статуса, к примеру, территория Северо-Видземского биосферного заповедника, имеют статистически значимо большие возможности в получении фондов ЕС для природоохранных целей и развития местного бизнеса. Участие самоуправлений в разработке природоохранных проектов весьма перспективно для экономичеекого развития. Ключевые слова: региональная политика, пространственное распределение, т-статистика относительной частоты значений, защита окружающей среды, структурные фонды ЕС. First Published Online: 14 Oct 2010