Efficiency evaluation of a noise barrier - Baltrėnas, Pranas; Butkus, Donatas; Nainys, Vytautas; Grubliauskas, Raimondas; Gudaitytė, Jurgita (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2007)
Mechanization of industrial and agricultural production, increase of urban and rural traffic flows, modernization of domestic facilities cause a rapid expansion of acoustic discomfort zones. Since the noise level in any environment is one of the basic factors determining the human comfort indicator, investigation into noise processes is given special attention by researchers. Seaport freight discharge terminals are also connected with noise problems. Noise from AB KLASCO fertilizer discharge terminal of Klaipeda seaport cause great concern to local people. There is a noise barrier installed near the terminal. The present paper describes the efficiency evaluation of the noise barrier according to the noise level measurements performed, modelling of noise spread and mathematical calculations. The investigation was performed with noise measuring equipment Bruel&Kjaer mediator 2260. According to measurements, it is obvious that the noise level in the residential zone is 3–4 dBA above the limits (limits are given in HN 33–1:2003) in the daytime, and by 7 dBA at night. The modelling of noise spread was performed by CadnaA program which allowed to make different models according to variations of the noise level caused by changing conditions. Article in Lithuanian. Triukšmo slopinimo sieneles efektyvumo įvertinimas Santrauka. Mechanizavus pramonės ir žemės ūkio gamybą, didėjant transporto srautams miestuose ir gyvenvietėse, modernėjant buitinei technikai, sparčiai didėja akustinio diskomforto zonos. Triukšmo lygis darbo vietoje ar namų aplinkoje yra vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių komforto rodiklį, todėl vis daugiau dėmesio skiriama triukšmo procesų nagrinėjimui. Triukšmą kelia ir jūrų uostų krovinių stotys. Klaipėdos uosto šiaurinėje dalyje vykdomi krovos darbai kelia didelį uostamiesčio gyventojų susirūpinimą. Viena iš opesnių problemų yra iš AB KLASCO biriųjų trąšų terminalo sklindantis triukšmas. Šalia terminalo įrengta triukšmo slopinimo sienelė. Straipsnyje pateiktas sienelės efektyvumo įvertinimas, atlikus tyrimus taikant skaičiavimo, matavimo bei modeliavimo metodus. Triukšmo matavimo tyrimai atlikti naudojant triukšmamatį Bruel&Kjaer mediator 2260. Iš gautų rezultatų matyti, kad triukšmo lygis gyvenamojoje teritorijoje 3–6 dB viršija leistinąsias higienos normos HN 33-1:2003 vertes dienos metu, taip pat 7 dB – nakties metu greta gyvenamųjų namų. Triukšmo sklaidos modeliavimas atliktas programa CadnaA, leidžiančia modeliuoti triukšmo lygių pokyčius keičiantis sąlygoms. Reikšminiai žodžiai: triukšmas, triukšmo lygis, triukšmo slopinimo sienelė, biriųjų trąšų terminalas. Определение эффективности шумопоглощающей стенки Резюме. В настоящее время, когда промышленность и сельское хозяйство сильно механизировано, увеличивается количество машин в городах и селах, в быту все больше применяется техника, сильно возрастает число дискомфортных зон, которые находятся под влиянием шума. Особенно это ощущают рабочие на предприятиях. С проблемой шума сталкиваются работники и морских судовых портов, в которых имеются грузовые станции. Исследования шума производились в терминале сыпучих удобрений Клайпедской морской грузовой компании. Полученные результаты сравнены с допустимыми величинами, установленными гигиеническими нормами Литвы. Около терминала по разгрузке сыпучих удобрений установлена шумопоглощающая стенка. Для измерения характеристик шума применен шумомер Bruel&Kjaer mediator 2260. Наибольшие измеренные уровни шума в жилой зоне на 3–7 дБ превышали допустимые литовскими гигиеническими нормами. Ключевые слова: шум, уровень шума, шумопоглощающая стенка, терминал сыпучих удобрений. First Published Online: 14 Oct 2010