Influence of meteorological conditions on volatile organic compound spread in the atmospheric boundary layer - Laškova, Tatjana; Zabukas, Vytenis; Vaitiekūnas, Petras (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2007)
The problem of volatile organic compound (VOC) emission from oil terminals is discussed in the paper. Short‐term analyses were performed to determine dependence of VOC on wind speed, environmental humidity and atmospheric pressure at minimal ambient air temperature variations (1–3 °C). 10‐day VOC concentration analyses were performed using gas chro‐matography. Complex analysis of experimental investigation and meteorological conditions (air temperature, environmental humidity, atmospheric pressure, wind speed and direction) was carried out considering the types of loading operations and oil products at the oil terminal. Dependencies between VOC concentration and separate meteorological parameters were determined. Article in Lithuanian. Meteorologiniu salygu itaka lakiuju organiniu junginiu sklaidai pažemes atmosferos sluoksnyje Santrauka. Nagrinėjama lakiųjų organinių junginių (LOJ) išsiskyrimo AB „Klaipėdos nafta“ naftos terminale problema. Siekiant nustatyti LOJ koncentracijos ore priklausomybę nuo vėjo greičio, aplinkos drėgmės ir atmosferos slėgio atlikti trumpesnio laiko intervalo tyrimai, kai aplinkos temperatūros svyravimai yra minimalūs (1−3) °C. Pasirinktuose stebėjimo postuose atliktas 10 dienų LOJ koncentracijos tyrimas dujų chromatografijos būdu. Atlikta kompleksinė eksperimentinių tyrimų ir meteorologinių sąlygų (oro temperatūros, aplinkos drėgmės, atmosferos slėgio, vėjo greičio ir vėjo krypties) analizė, atsižvelgiant į vykdomų naftos terminale krovos darbų tipus ir kraunamų produktų rūšis. Nustatytos LOJ koncentracijos priklausomybės nuo meteorologinių parametrų. Reikšminiai žodžiai: lakieji organiniai junginiai (LOJ), LOJ emisija, oro užterštumas, oro kokybė, garavimas, meteorologiniai parametrai, naftos terminalas. Влияниe метеорологических условий на распространение летучих органических соединений в приземном атмосферном слое Резюме. Исследована проблема испарения легколетучих органических соединений (ЛОС) на нефтебазе. Для того, чтобы установить зависимость концентрации ЛОС от скорости ветра, влажности воздуха и давления атмосферы, было произведено исследование концентрации ЛОС в воздухе, во время которого изменение температуры не превышало 3 градусов. Сделан комплексный анализ полученных экспериментальных данных и метеорологических условий (температуры и влажности воздуха, давления атмосферы, силы и направления ветра) с учетом производимых операций по перегрузке нефтепродукта и типа нефтепродукта. Ключевые слова: легколетучие органические соединения (ЛОС), эмиссия ЛОС, загрязнение атмосферы, качество воздуха, испарение, метеорологические параметры, нефтебаза. First Published Online: 14 Oct 2010