The research on the effectiveness of the inclined top type of a noise barrier - Venckus, Žilvinas; Grubliauskas, Raimondas; Venslovas, Albertas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2012)
Now, it is normally agreed that noise barriers – shields with appropriate devices on the top edge – limit the diffraction of sound waves more effectively than the usual shields of the equal or in some cases even greater height. These barriers are referred to as “edge-modified” noise shields. The article describes acoustic field researches that estimate the impact of the slope of the upper edge of the noise barrier on the effectiveness of shielding from environmental noise. The article was drafted on the basis of methodical recommendations presented in the standard ISO 11821: 1997 “Acoustics – Measurement of the in situ sound attenuation of a removable screen”. While altering the slope angle, respectively to 90°, 120°, 150°, 180°, different noise barriers were formed: “L90” (slope angle 90°), “J120”, “J150” (slope angles 120° and 150°), and the usual “straight type” (slope angle 180°). The impact made by the form of the noise barrier on the spread of noise in the noise suppression area was observed at the areas of low (100–315 Hz) and high (2000–5000 Hz) frequency. The most effective form of a barrier in reducing the diffraction of low frequency sound waves was “J120”, whereas high frequency sound waves were most effectively reduced using a usual straight noise barrier.Article in English.Triukšmo slopinimo sienelės viršutinės dalies polinkio efektyvumo tyrimaiSantrauka. Paprastai pripažįstama, kad triukšmo slopinimo sienelės-ekranai su atitinkamais įtaisais ant jų viršutinio krašto efektyviau riboja garso bangų difrakciją, palyginti su įprastiniais tokio pat aukščio, o kai kuriais atvejais ir aukštesniais, ekranais. Ekranai su įtaisais vadinami „modifikuotosios briaunos“ triukšmo slopinimo ekranais. Atliekant akustinius natūrinius tyrimus vertinta triukšmo slopinimo sienelės viršutinės dalies polinkio įtaka aplinkoje sklindančio garso bangų ekranavimo efektui. Tyrimų metodika parengta pagal EN ISO 11821:1997 „Akustika. Natūrinis kilnojamo ekrano garso silpninimo matavimas“ standarte pateikiamas metodines rekomendacijas. Polinkio kampą keičiant atitinkamai 90°, 120°, 150°, 180°, formuota „L90“ (polinkio kampas 90°), „J120“, „J150“ (polinkio kampas 120° ir 150°) ir įprastinio „tiesiojo tipo“ (polinkio kampas 180°) triukšmo slopinimo sienelės. Triukšmo slopinimo sienelės formos įtaka triukšmo sklaidai stebima žemojo (100–315 Hz) ir aukštojo dažnio (2000–5000 Hz) srityse. Žemojo dažnio garso bangų difrakciją efektyviausiai sumažina „J120“ formos ekranas, aukštojo dažnio srityje didžiausias ekranavimo efektas pasiektas taikant įprastinę „tiesiojo tipo“ triukšmo slopinimo sienelę.Reikšminiai žodžiai: triukšmo slopinimo sienelė-ekranas, difrakcija, viršutinė dalis, polinkio kampas