Determination of oil and grease, total petroleum hydrocarbons and volatile aromatic compounds in soil and sediment samples - Rauckyte, Teresa; Żak, Sławomir; Pawlak, Zenon; Oloyede, Adekunle (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2010)
This paper describes a case study of petroleum‐contaminated soil/sediment samples which were analyzed using gas chromatography‐flame ionization detector (GC‐FID) for total petroleum hydrocarbons (TPH), volatile aromatic com‐pounds: benzene, toluene, ethylbenzene, and xylenes (BTEX) and naphthalene by GC‐MS, and oil and grease (O/G) con‐tent by sonication in hexane. The ratio of (TPH) / (O/G) shows that the hydrocarbon fraction is between 7% and 87%. The content of volatile organic fraction BTEX accounts for only a small proportion of total TPH, and the ratio of (BTEX) / (TPH) ranges from 0.1% to 0.6%. It should be stressed that the use of TPH methods as against gas chromatography must be done with care because the potential risk posed by BTEX compounds may not be adequately addressed.Article in English.Aliejų ir riebalų,  bendrojo naftos angliavandenilių kiekio ir lakiosios  organinės frakcijos nustatymas dirvožemio bei dumblo pavyzdžiuoseSantrauka. Aprašomi nafta užterštų dirvožemio bei dumblo pavyzdžiai, kuriuose dujų chromatografijos būdu GC‐FID nustatytas bendrasis naftos angliavandenilių kiekis (TPH), o GC‐MS – lakieji aromatiniai junginiai: benzenas, toluenas, etilbenzenas ir ksilenai (BTEX) bei naftalenas. Sonifikacijos n‐heksane būdu nustatytas aliejų ir riebalų (O/G) kiekis. TPH ir O/G santykis rodo, kad angliavandenilių frakcijos yra nuo 7 % iki 87 %. Lakioji organinė frakcija (BTEX) sudaro palyginti mažą bendrojo naftos angliavandenilių kiekio (TPH) dalį, o BTEX ir TPH santykis svyruoja nuo 0,1% iki 0,6%. Ypač vertėtu atkreipti dėmesį į bendrojo naftos angliavandenilių kiekio (TPH) nustatymą dujų chromatografijos būdu, nes galimas lakiosios organinės frakcijos (BTEX) pavojingumas gali būti nepakankamai įvertintas.Reikšminiai žodžiai: dirvožemis ir dumblas, aliejai ir riebalai, bendrasis naftos angliavandenilių kiekis, lakieji aromatiniai junginiai.Определение количества масел, жиров, cyммарных нефтяных углеводородов и летучих ароматических соединений в образцах почвы и седиментаPeзюме. Описаны образцы почвы и седимента, в которых способом хроматографии газа GC-FID определено общее количество нефтяных углеводородов (TPH), при помощи GC-MS установлены летучие ароматические соединения: бензол, толуол, этилобензол, ксилолы (BTEX) и нафталин. Способом сонификации в н-гексане определено количество масел и жиров (O/G). Отношение (TPH) / (O/G) свидетельствует о том, что в них содержится от 7 % до 87 % фракции углеводородов. Летучие ароматические соединения составляют относительно небольшую часть cyммарных нефтяных углеводородов, а отношение (BTEX) / (TPH) колеблется в пределах 0,1–0,6 %. Особое внимание следует обратить на определение общего количества нефтяных углеводородов (TPH) способом хроматографии газа в связи с тем, что может быть не полноcтью оценена возможная опасность летучих ароматических соединений (BTEX).Ключевые слова: почвa/седимент, маслa и жиры, cyммарные нефтяныe yглеводороды, летучие ароматические соединения.First Publish Online: 10 Feb 2011