Investigation and assessment of electromagnetic fields of duplicators - Baltrėnas, Pranas; Buckus, Raimondas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2009)
Electromagnetic fields are produced when some office, visual or sound devices are working. People, who are working long hours with computers, duplicators or watching TV, always complain of a headache or other troubles. This is a very big problem because electromagnetic fields are invisible and intangible, so people don't know how to protect themselves from electromagnetic fields. The level of electromagnetic fields was evaluated in a duplicator company “Baltijos kopija”. The following duplicators were measured and assessed: Rock hooper // mutton, Vario Print 2110, Color Laner Jet 8550N, Ricoh Aficio 1060, Docular 2060, Colorgrafx ×2, Oce 9400, Oce 9400 II. The investigation results are presented in diagrams.Article in Lithuanian.Kopijavimo aparatų elektromagnetinių laukų tyrimai ir įvertinimasSantrauka. Dirbant biuro vaizdo ir garso technikai susidaro elektromagnetiniai laukai. Daugelis darbuotojų, ilgai dirbančių kompiuteriais, kopijavimo aparatais arba daug laiko praleidžiančių prie televizoriaus, skundžiasi galvos skausmais ar kitais negalavimais. Tai jau tapo didele problema, nes elektromagnetiniai laukai yra nematomi ir nejuntami, tad darbuotojas nežino, kaip nuo jų apsisaugoti. Elektromagnetinių laukų stipriams išmatuoti ir įvertinti pasirinkta kopijavimo paslaugas atliekanti įmonė „Baltijos kopija“. Buvo išmatuoti ir įvertinti šių kopijavimo aparatų elektromagnetiniai laukai: Rock hooper // mutton, Vario Print 2110, Color Laner Jet 8550N, Ricoh Aficio 1060, Docular 2060, Colorgrafx ×2, Oce 9400, Oce 9400 II. Palyginimui įvairių kopijavimo aparatuose susidarančių elektromagnetinių laukų rezultatai pateikiami grafikais.Reikšminiai žodžiai: elektrinis laukas, magnetinis laukas, elektromagnetinė spinduliuotė, žemasis ir aukštasis dažniai.Исследование и оценка электромагнитных полей, излучаемых копировальными аппаратамиРезюме. Электромагнитные поля излучает видео-, аудиотехника и другая офисная аппаратура. Работающие долгое время на компьютере, копировальных аппаратах или проводящие время у телевизоров люди часто жалуются на головные боли или заболевания. Это стало серьезной проблемой, так как электромагнитные поля невидимы и незаметны для человека. По этой причине работники не знают, как защитить себя от их воздействия. Измерения и оценка электромагнитных полей проводились в компании „Baltijos kopija“. Для измерения и оценки электромагнитных полей были выбраны следующие марки копировальных аппаратов: Rock hooper // mutton, Vario Print 2110, Color Laner Jet 8550N, Ricoh Aficio 1060, Docular 2060, Colorgrafx ×2, Oce 9400, Oce 9400 II. Для сравнения результаты измерений электромагнитных полей представлены в виде графиков.Ключевые слова: электрическое поле, магнитное поле, электромагнитное излучение, низкие и высокие частоты.First Published Online: 14 Oct 2010