Evaluating working quality of tractors by their harmful impact on the environment - Juostas, Antanas; Janulevičius, Algirdas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2009)
The paper presents tractor working data and their engine conditions from economical and ecological point of view. Overlooked results presented in literature have a straight relation with reduction of tractor fuel consumption and unfriendly impact on the environment. The results of measurements show that for investigation of tractor performance quality during its working life, information collected in its microprocessors can be used. Investigation results of engine speed and torque aspects of different Deutz Fahr Agrotron tractor models with different working output are presented in the paper. Investigation results show that a tractor on average worked from 37% to 52% of the total working hours at a high torque (>50% Mmax ) and at medium (1000–2000 rpm) and high (>2000 rpm) engine speed. The investigation results show that almost half of tractor working time is unreasonable. The paper presents big improvement possibilities for tractor operating technologies by using a wider range of engine power, decreasing fuel consumption and unfriendly impact on the environment.Traktorių darbo kokybės vertinimas pagal jų žalingą poveikį aplinkaiSantrauka. Tirta traktorių degalų sąnaudų ir žalingo poveikio aplinkai mažinimo galimybės. Matavimų rezultatais pagrindžiama, kad traktorių darbo kokybei per eksploatavimo laikotarpį tirti galima naudoti jų mikroprocesoriuose sukauptą informaciją. Pateikiami įvairių modelių ir įvairaus išdirbio Deutz Fahr Agrotron traktorių darbo kokybės (variklio sūkių dažnio ir apkrovos aspektais) per eksploatavimo laikotarpį tyrimų rezultatai. Nustatyta, kad didele apkrova (>50 % Mmax) vidutiniais (1000–2000 min–1) ir dideliais (>2000 min–1) variklio sūkiais traktoriai vidutiniškai dirba 37–52 % eksploatacijos laikotarpio, ir apie pusę eksploatacijos trukmės traktorių darbas neracionalus. Daroma išvada, kad visą traktorių eksploatavimo laiką galima tobulinti technologijas, parenkant tinkamesnius variklių darbo režimus, mažinti degalų sąnaudas ir žalingą poveikį aplinkai.Оценка рабочего качества тракторов по их вредному влиянию на окружающую средуReikšminiai žodžiai: traktorius, degalų sąnaudos, žalingas poveikis aplinkai, variklio sūkių dažnis, variklio apkrova, eksploatacijos laikotarpis, sukimo momentas.Резюме. Целью исследований было уменьшение потребления горючего в тракторных двигателях и их вредного влияния на окружающую среду. Проанализированы качественные характеристики (обороты и нагрузка двигателя ) разных моделей тракторов фирмы Deutz Fahr Agrotron, с разной наработкой моточасов за весь период эксплуатации. Исследованиями выявлено, что время работы тракторов с большой нагрузкой (>50% Mmax) при средних (1000– 2000 мин–1) и больших (>2000 мин–1) оборотах двигателя составляет 37–52% всего периода эксплуатации. Около половины всего времени в период эксплуатации тракторы работают нерационально. Делается вывод, что в период эксплуатации тракторов существует возможность совершенствовать технологии, шире применять лучшие режимы работы двигателей, снижать потребление горючего и вредное влияние на окружающую среду.Ключевые слова: трактор, расход горючего, вредное влияние на окружающую среду, обороты двигателя, нагрузка двигателя, эксплуатационный период, крутящий момент.First Published Online: 14 Oct 2010