Investigation of 90Sr acumulation in Pinewood (Pinus sylvestris L.) - Butkus, Donatas; Bataitienė, Ingrida Pliopaitė; Bataitis, Tautvydas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2008)
The paper presents changes of 90Sr activity in pinewood (Pinus sylvestris L.), which in studied conditions varies from (0,03±0,01) Bq/kg to (2,32±0,34) Bq/kg. Activity was defined experimentally and by modelling, using the model FORM. The measured results and those established by the model differ averagly by 13%. For definition of the accumulated 90Sr activity in wood of a simple pine, the method of summarization of activity integrals was used after establishment of function of dependence between 90Sr activities and pine biomass augment. By this method it was estimated that in the wood of 50‐year pines in 2006 90Sr activity was 620 Bq. 90Sr transfer coefficient from ground to pinewood was studied in the work. During the pine growth this coefficient varied from (2,0 ± 1,0) · 10−4 m2/kg to (9,7 ± 1,0) · 10−4 m2/kg.Article in Lithuanian.90Sr kaupimosi paprastosios pušies (Pinus sylvestris L.) medienoje tyrimasSantrauka. Pateikiami 90Sr medienoje tyrimo rezultatai, pagal kuriuos jis kinta nuo (0,03±0,01) Bq/kg iki (2,32±0,34) Bq/kg. Autoriai siūlo 90Sr sukauptam pušies medienoje kiekiui modeliuoti naudoti FORM modelį. Vidutinis skirtumas tarp tyrimo ir modelio rezultatų yra 13 %. Norint įvertinti visą sukauptą 90Sr medyje kiekį, taikomas savitojo aktyvumo integralų sumavimo metodas, prieš tai nustačius 90Sr savitojo aktyvumo ir medžio biomasės prieaugio ryšio funkciją. Pagal pasiūlytą modelį įvertinta, kad per 1950–2000 m. pušis sukaupė 620 Bq. Darbe yra įvertintas 90Sr pernašos iš dirvožemio į paprastosios pušies medieną koeficientas. 1950–2000 m. laikotarpiu jis kito nuo (2,0±1,0) ⋅ 10-4 m2 /kg iki (9,7±1,0) ⋅ 10–4 m2 /kg.Reikšminiai žodžiai: 90Sr, radionuklidų migracija, sistema dirvožemis–medis mediena, Pinus sylvestris L., radionuklidų savitasis aktyvumas medienoje.Накопление 90Sr в древесине простой сосны (Pinus sylvestris L.)Резюме. Приводятся данные об изменении концентрации активности 90Sr в древесине простой сосны (Pinus sylvestris L.), в изучаемых условиях меняющейся от (0,03±0,01) Бк/кг до (2,32±0,34) Бк/кг. Концентрация активности определялась как экспериментально, так и с использованием модели FORM. Различия между измеренными результатами и установленными при помощи модели в среднем составляют 13%. Для определения общей активности 90Sr в древесине простой сосны в работе предложен метод суммирования интегралов активности после установления функции зависимости концентрации активности от годового прироста массы древесины. Этим методом установлено, что активность 90Sr в древесине 50-летней сосны в 2006 г. составляла 620 Бк. Изучен коэффициент переноса 90Sr из почвы в древесину простой сосны. Во время роста сосны он менялся от (2,0±1,0) ⋅ 10–4 м2 /кг до (9,7±1,0) ⋅ 10–4 м2 /кг.Ключевые слова: 137Cs, 90Sr, миграция радионуклидов, система почва–дерево, Pinus sylvestris L, удельная активность.First Published Online: 14 Oct 2010