Hourly measurement method for radon progeny volumetric activity in air - Jasaitis, Dainius; Girgždys, Aloyzas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2007)
A method of radon progeny volumetric activity hourly measurement in air was created. A radiometer, which measures the activity of a filter band through which air is sucked, was installed in a hermetic metal frame. Radiometer data was recorded and sent to the computer. The time of suction and the time for the filter band to turn were programmed by electronic stopwatches. This created an opportunity to estimate the hours for self‐contained measurement and to leave the device in a room for any time. This hourly measurement method measured radon and radon progeny volumetric activity and evaluated its change and dependency on meteorological parameters. The radon progeny volumetric activity value varies from 62 Bq/m3 (in the cellar) to 27 Bq/m3 (on the second floor) in the ventilated air, and from 273 Bq/m3 (in the cellar) to 149 Bq/m3 (on the second floor) in the unaired room. The values in the ventilated air and in the unaired rooms differ approximately 4–5 times. It is also determined that volumetric activity depends on wind intensity, temperature and humidity.Radono skilimo produktų tūrinių aktyvumų ore nuolatinių matavimų metodasSantrauka. Sukurtas trumpaamžių radono skilimo produktų tūrinių aktyvumų nenutrūkstamo matavimo metodas. Hermetiniame metaliniame korpuse įtaisytas radiometras, matuojantis slenkančios filtrinės juostos, pro kurią siurbiamas oras, aktyvumą. Radiometro duomenys visą laiką siunčiami ir įrašomi į kompiuterį. Siurbimo ir juostos persukimo laikai užprogramuoti elektroniniais laikmačiais. Taip sudaryta galimybė palikti dirbti prietaisą patalpoje bet kuriam laikui, nustačius, kad matavimai vyktų nustatytomis valandomis. Taikant šį nenutrūkstamo matavimo metodą, išmatuoti radono ir jo trumpaamžių skilimo produktų tūriniai aktyvumai patalpose ir įvertinta jų priklausomybė bei pokyčiai nuo aplinkos meteorologinių parametrų. Išmatuotos trumpaamžių skilimo produktų tūrinių aktyvumų vertės patalpose kinta nuo 62 Bq/m3 (rūsyje) iki 27 Bq/m3 (antrame aukšte) – išvėdintose patalpose, ir nuo 273 Bq/m3 (rūsyje) iki 149 Bq/m3 (antrame aukšte) – neišvėdintose patalpose. Vertės išvėdintose ir neišvėdintose patalpose skiriasi maždaug 4-5 kartus. Nustatyta tiesioginė tūrinio aktyvumo priklausomybė nuo vėjo intensyvumo, temperatūros ir santykinės drėgmės.Reikšminiai žodžiai: radonas, trumpaamžiai radono skilimo produktai, tūrinis aktyvumas, alfa dalelės, matavimo metodas.Метод непрерывного измерения объемной активности продуктов распада радона в воздухеРезюме. Создан метод непрерывного измерения объемной активности короткоживущих продуктов распада радона. В герметичном металлическом корпусе поставлен радиометр, измеряющий активность с помощью скользящего ленточного фильтра, через который засасывается воздух. Данные радиометра все время фиксируются компьютером. Время засасывания воздуха и скольжения ленты запрограммированы электронными счетчиками. Таким образом, создана возможность самостоятельной работы прибора в помещении в течение любого времени, предварительно установив необходимые часы работы. Используя этот метод, в помещении была измерена объемная активность радона и его короткоживущих продуктов распада, определена их зависимость от метеорологических параметров. Измеренные в помещении значения объемной активности короткоживущих продуктов распада колеблются от 62 Бк/м3 (в подвале) до 27 Бк/м3 (на втором этаже) – в проветриваемых помещениях и от 273 Бк/м3 (в подвале) до 149 Бк/м3 (на втором этаже) в непроветриваемых помещениях. Значения в проветриваемых и непроветриваемых помещениях различаются примерно в 4–5 раз. Установлена прямая зависимость объемной активности от интенсивности ветра, температуры и относительной влажности.Ключевые слова: радон, короткоживущие продукты распада радона, объемная активность, альфа-частицы, метод измерения.First Published Online: 14 Oct 2010