Estimation of effective dose caused by 40K, 90Sr and 137Cs in daily food - Butkus, Donatas; Laučytė, Inga; Ladygienė, Rima (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2006)
This paper presents 137Cs, 90Sr and 40K activity concentrations in daily food and an annual effective dose caused by these radionuclides. Samples were taken during the period 28 October 2004–23 June 2005 once a month in a students’ canteen of Vilnius Gediminas Technical University (VGTU). The weight of samples varied from 1,37 kg to 2,26 kg, and an average weight was 1,89 kg. The volume of liquids varied from 500 cm3 to 1000 cm3, and the average was 816 cm3. The average of activity concentration of 90Sr in daily food from the students’ canteen was (0,03±0,01) Bq/kg, of 137Cs – (0,02±0,01) Bq/kg and of 40K – (34±3) Bq/kg. An annual effective dose caused by these radionuclides was estimated using measured activity concentrations in daily food and dose coefficients. An annual effective dose caused by 90Sr was in the range of (1,9–14)·10−8 Sv, by 137Cs – (0,47–6,2)·10−8 Sv and by 40K – (6,8–21) · 10−5 Sv.137Cs, 90Sr ir 40K spinduliuotės sukeltos efektinės dozės žmogaus paros racione įvertinimasSantrauka. Straipsnyje pateikiami išmatuoti 137Cs, 90Sr, 40K savitieji aktyvumai žmogaus paros racione ir jonizuojančiosios spinduliuotės sukeltos metinės efektinės dozės. Bandiniai eksperimentui buvo imami nuo 2004-10-28 iki 2005-06-23 kartą per mėnesį iš VGTU studentų valgyklos. Mėginių masė įvairavo nuo 1,37 kg iki 2,26 kg ir vidutiniškai buvo 1,89 kg. Skysčių tūris įvairavo nuo 500 iki 1000 cm3 ir vidutiniškai buvo 816 cm3 . VGTU studentų valgyklos paros raciono bandiniuose nustatytos šios vidutinės savitųjų aktyvumų vertės: 90Sr – 0,03±0,01 Bq/kg, 137Cs – 0,02 ± 0,01 Bq/kg, 40K – 34±3 Bq/kg. Pagal nustatytus savituosius aktyvumus paros racione ir taikant dozės koeficientus buvo apskaičiuota, kad 90Sr, esančio maiste, jonizuojančiosios spinduliuotės sukelta efektinė dozė kinta nuo (1,9±1,0) ⋅ 10–8 Sv iki (14±3) ⋅ 10–8 Sv, 137Cs – nuo (0,47±0,47) ⋅ 10–8 Sv iki (6,2±0,5) ⋅ 10–8 Sv, 40K – nuo (6,8±0,5)⋅10–5 Sv iki (21±1) ⋅ 10–5 Sv.Reikšminiai žodžiai: jonizuojančioji spinduliuotė, efektinė dozė, paros racionas.Оценка эффективной дозы, созданной излучением 137Cs, 90Sr, 40K, в суточном рационе человекаРезюме. Анализируются измеренные концентрации активности радиоизотопов 137Cs, 90Sr, 40K в суточном рационе человека и годовая эффективная доза. Образцы для эксперимента забирались в студенческой столовой ВТУ им. Гедиминаса один раз в месяц с 28-10-2004 по 23-06-2005. Масса образцов составляла от 1,37 кг до 2,26 кг, в среднем – 1,89 кг. Объем жидкости колебался от 500 см3 до 1000 см3, в среднем составлял 816 см3. В образцах рациона были измерены концентрации активности 90Sr – 0,03 ± 0,01 Бк/кг, 137Cs – 0,02 ± 0,01 Бк/кг и 40K – 34 ± 3 Бк/кг. По установленным концентрациям активности с использованием коэффициентов дозы было определено, что эффективная доза 90Sr меняется от (1,9 ± 1,0) ⋅ 10-8 Св до (14 ± 3) ⋅ 10-8 Св, 137Cs – от (0,47 ± 0,47) ⋅ 10–8 Св до (6,2 ± 0,5) ⋅ 10–8 Св и 40К – от (6,8±0,5) ⋅ 10–5 Св до (21±1) ⋅ 10–5 Св.Ключевые слова: ионизационное излучение, эффективная доза, суточный рацион.Firstd Published Online: 14 Oct 2010