Efficiency investigation of solar collectors made of recycling materials - Matijošius, Jonas; Jakštas, Arūnas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2005)
Recycling materials for construction of solar collectors are considered in this paper. In this way it is possible to reduce pollution of the environment littered up with industrial and building waste and scrap. The collectors become cheaper and cheaper. In order to tackle the problem a testing prototype was made – a metal tank of 100 L volume – and glass wool and sawdust were used for heat insulation. Experimental tests were conducted, the estimates of resistance to sudden variations of temperature and efficiency under different meteorological conditions were established during testing. The test results showed that sollar collectors made of recycling materials possessed good exploitation properties.Article in Lithuanian.Saulės kolektoriaus, pagaminto iš recikliniu medžiagų, efektyvumo tyrimasSantrauka. Straipsnyje nagrinėjama reciklinių medžiagų naudojimo Saulės energijos kolektoriams (SK – toliau Saulės kolektoriams) gaminti galimybės. Tuo būdu siekiama mažinti aplinkos užterštumą gamybos ir statybos atliekomis. Kolektoriai tampa pigesni. Sprendžiant šią problemą pagamintas bandomasis pavyzdys – 100 litrų metalinis bakas. Jo šiluminei izoliacijai bei rėmui naudota stiklo vata ir medienos atliekos. Atlikus eksperimentinius tyrimus, įvertinta bandomojo pavyzdžio atsparumas staigiems temperatūros svyravimams ir nustatytas efektyvumas esant skirtingoms meteorologinėms sąlygoms. Rezultatai parodė, jog kolektorius, pagamintas iš reciklinių medžiagų, yra gerų eksploatacinių savybių.Reikšminiai žodžiai: Saulės kolektorius, reciklinės medžiagos, efektyvumas.First Published Online: 14 Oct 2010