Determination of the construction time for bridges over railway lines from the public clients’ perspective - Löbner, Bernhard (Technological and Economic Development of Economy, 2006)
When a public client produces any construction specifications for the offerers, he must first know the estimated starting and finishing dates of the construction work. During the next step, when sending out the specifications to the offerers, he must include specific construction time. Depending upon this specific time, the contract will be negotiated. Thus, the public client is in possession of the specifications, but he is given neither a binding price nor the construction plans. Without knowing the calculations of the offerers, a public client has a limited period to determine the exact, economic construction time. Furthermore, the public client also takes all responsibility for any technological and security risks that may occur. With a special focus on the construction of bridges crossing railway lines, the author will now explain solutions to the above mentioned predicament. Article in German. Bauzeitermittlung im Brückenbau aus der Sicht öffentlicher Auftraggeber Zusammenfassung. Zum Zeitpunkt der öffentlichen Bekanntmachung der Ausschreibung werden erstmals Angaben zu Baubeginn und Bauende erforderlich. Eine weitere belastbare Präzisierung der Bauzeit muss der Auftraggeber mit dem Versand der Ausschreibungsunterlagen an die Bieter vornehmen. Diese Bauzeit wird in der Regel auch vertraglich fixiert. Das bedeutet, dass dem Auftraggeber im günstigen Fall nur das unverpreiste Leistungsverzeichnis und die Ausführungsplanung zur Verfügung stehen. Auf dieser Grundlage und ohne die Kenntnis unternehmerischer Kalkulationsansätze muss mit geringem zeitlichem und personellem Aufwand eine wirtschaftliche Bauzeit ermittelt und vorgegeben werden, die dem Auftragnehmer kein technologisches Sicherheitsrisiko aufbürdet. Es wird am Beispiel des Brückenbaus über Eisenbahnstrecken untersucht, wie öffentliche Auftraggeber dieses Problem lösen können. Schlüsselwörter: Projektmanagement, Projektorganisation, Terminplanung im Brückenbau. Toltų statybos trukmės nustatymas visuomeninio užsakovo požiūriu Santrauka. Visuomeninis statytojas, prieš pateikdamas sąlygas potencialiems rangovams, visų pirma turi žinoti statybos pradžios ir pabaigos laiką. Vėliau, siunčiant sąlygas rangovams, nustatomas konkretus statybos laikotarpis. Pagal pasiūlytą statybos trukmę sprendžiama, ar sudaryti sutartį su konkrečiu rangovu. Taigi viešasis užsakovas iškelia reikalavimus statiniui, tačiau nežino objekto kainos ir neturi statybos plano. Neturėdamas pretendentų skaičiavimų, visuomeninis statytojas turi ribotą laiką tikslams, ekonomiškos statybos trukmei nustatyti. Be to, visuomeninis statytojas prisiima visą atsakomybę už galimas technologines ir saugos rizikas. Autorius, nagrinėdamas geležinkelių tiltų statybą, bando pateikti minėtų problemų sprendimus. Reikšminiai žodžiai: projektų vadyba, projekto organizavimas, projekto trukmės nustatymas, technologijos valdymas, technologinė rizika, geležinkelių tiltų statybos trukmė. First Published Online: 21 Oct 2010